מסכות פנים : האם הן באמת מגינות מהידבקות ומה ההבדל בין המסכות השונות?

לאור התפרצות מגיפת הקורונה בעולם, ביקשנו לעשות סדר בין הדיווחים הסותרים שמגיעים אלינו במהדורות החדשות. בכתבה זו נבדוק אחת ולתמיד: האם מסכות פנים באמת מגינות נגד הקורונה והאם יש הבדל בין סוגי המסכות השונות. לממהרים: בתחתית הכתבה תמצאו את גרסת הסיכום ("ארוך מדי; לא קראתי" או "אמלק") בשלוש שורות, לצד קישור להזמנה של מסכות מסוג KN95.

טבלת השוואה בין מסכות פנים לפי כמות סינון של חקיקים מהאוויר

 

בכתבה זו נסקור את ביצועי המסכות השונות במבחן נשימה שנערך בתנאי מעבדה ונראה האם כדאי להשתמש במסכת פנים כדי להתגונן מפני וירוס הקורונה. נסקור גם מהו וירוס הקורונה ונבדוק מדוע מסכות מסוימות יעילות יותר נגדו.

  1. מה ההבדל בין המסכות השונות (FFP, N95, מסכות מנתחים וכדומה)
  2. מה משמעות התקן השונה של מסכות הפנים
  3. האם יש הבדל בין הסוגים השונים
  4. האם ניתן להשתמש בכיסויי פנים שאינם מסכות עם תקן
  5. מדוע כדאי לחבוש מסכה כשיוצאים מהבית
  6. איך מונעות מסכות נשימה הדבקה בווירוס
  7. מה הדרך הנכונה להשתמש במסכות
  8. סיכום

מה ההבדל בין מסכות פנים שונות כמו N95, KN95, FFP2, FFP3 ומסכות מנתחים

בימים האחרונים כולנו מתמודדים עם כמויות של ידע רפואי אדיר. אחד הנושאים שעולים הוא הסוגים השונים של המסכות שקיימות. כדי לעשות סדר, בואו נבדוק מה ההבדלים בין המסכות השונות.

ראשית, נבדיל בין שני סוגי מסכות: מסכות מנתחים ומסכות נשימתיות (נקראות לפעמים 'נשמיות'):

מסכות מנתחים – הסוג הראשון והמוכר ביותר כיום של מסכת הגנה מפני חיידקים הוא מסכת מנתחים. זו מסכת הבד הוותיקה שכולם מכירים מביקורים בבית החולים ומסרטים וסדרות רפואה. מסיכות מנתחים נמצאות בשימוש קרוב ל-100 שנים. באופן מפתיע מעט, דווקא מסכות המנתחים מציעות את ההגנה הקטנה ביותר נגד חיידקים. הן עשויות פיסת בד סיבי ונועדו לשימוש חד-פעמי וזהו. אין בהם את המאפיינים של מסכות נשימה לזמן ארוך יותר,כמו סינון אוויר ועיצוב מונע דליפה. ההגנה שהן מספקות היא חלקית, והן טובות בעיקר כהגנה מפני חלקיקים (אווירוסוולים) גדולים בלבד, כמו אלו שנישאים במקרה של שיעול או התעטשות.

מסכות נשימתיות – אלו מסכות בתקנים מתקדמים ונועדו לחבישה לזמן ממושך. מסכות אלו כוללות לרוב מספר גורמים שהופכות אותן להגנה יותר בטוחה ויעילה מפני חלקיקים הנישאים באוויר. מאפיינים אלו כוללים: מסננים פנימיים, שסתומי שאיפה ונשיפה, חומרים אטומים מתקדמים (כמו סיבים אלקטרוסטטיים), והידוק סביב הפנים אשר מונע חדירה או דליפה של חלקיקי אוויר.

בין המסכות הנשימתיות, הרב-פעמיות, יש מספר תקנים שונים וכעת נכיר את ההבדלים ביניהם.

מה משמעות התקנים והמספרים השונים של המסכות

התקנים השונים, כמו N95 או FFP2 מציינים את המקום בעולם שבו הוענק הדירוג הבטיחותי והבריאותי למסכות השונות. מקומות שונים בעולם משתמשים בתקנים משלהם ומכאן ההבדלים בשמות המסכות.

המספר 95 מציין שהמסכות נבדקו והוכחו יעילות בסינון של 95% מן החלקיקים באוויר.

N95 – זהו הדירוג האמריקני, שניתן על ידי המועצה הלאומית האמריקנית לבטיחות ולבריאות.

KN95 – זהו דירוג הבטיחות והבריאות הסיני שניתן למסכות. 

FFP2 – זהו התקן האירופי, כאשר FFP מתורגם ל"מסיכת פנים עם מסנן" (Filtering Face Piece) והמספר שליד מציין את רמת הסינון. על כן קיימות מסיכות FFP1, FFP2 ו-FFP3. מבחינת רמת הסינון – מסיכות FFP2 זהות ביעילותן למסכות N95

PS – התקן האוסטרלי שניתן למסכות פנים עם סינון

DS – התקן שניתן למסכות ביפן

אנימציית וקטור - סוגים של מסכות פנים

השורה התחתונה – האם יש הבדל בין הסוגים השונים?

בפועל, מבחנים שונים שנערכו על המסיכות הנשמיות השונות הראו שההבדלים ביניהם הם מועטים ביותר. כלל המסכות הנשמיות שקיבלו תקן היו יעילות בסינון של לפחות 95% מן החלקיקים השונים באוויר – אלו כללו סיבים, אגלי נוזלי על בסיס מים ואגלי נוזלים על בסיס שמן ואפילו חלקיקים קטנים יותר בגודל שאינם עולים על 0.5 מיקרומטר. התקנים השונים בעולם היו כמעט זהים זה לזה מבחינת איכות הסינון והאפקטיביות של ההגנה שהן הציעו.

המסיכות השונות הוכחו כיעילות בהגנה מפני שאיפה והוצאה של 95% מגורמי מחלות. עם זאת, חשוב להבין כיצד להשתמש בהן בצורה נכונה שתבטיח את היעילות שלהן לאורך זמן.

 

כיסויים אחרים להגנה – האם הם עובדים

מסיכות אופניים – מסיכות אופניים מצוידות במסנן מיועדות בדרך כלל להגנה מפני חלקיקי אבק בנסיעה בדרכים. לפיכך, חלקן אינו מתאים להגנה מפני חלקיקי וירוס קטנים יותר. טווח ההגנה של מסיכות האופניים נע בין מסיכות עם מסנן פשוט, שיכול לסנן כ-55% מן החלקיקים עד למסכות עם פילטרים משוכללים יותר, שמסננות עד 85% מן החלקיקים.

בד כותנה – אנשים רבים בוחרים שלא להיעזר במסכות מתוך מחשבה שיוכלו להשתמש במקום בחתיכת בד פשוט, כמו ממחטה או בגד שקשרו סביב הפנים. זו טעות גדולה. הסינון שמקבלים בעזרת חתיכות בד הן הנמוכות ביותר פשרט לאי-לבישה גורפת של מסכה והסינון שהיא מציעה הודף בדרך כלל באיזור ה-28% אחוז מן החלקיקים.

מסכת 3M – מסכות כאלו הן בין המסכות היעילות ביותר שניתן להשיג בצורה מסחרית ומיודעות בשימוש הרגיל לבעלי תפקידים שעובדים בסיבות רעלנים, כמו חקלאים, מדבירים ועוסקים בעבודות כבדות. הסינון שמסכות אלו מציעות הוא גבוה והן נמצאו כמסננות ביעילות עד 99.3% אחוזים מן החלקיקים באוויר. עם זאת, במקומות מסוימים בעולם החלו לאסור על הפצה של מסכות כאלה לציבור הרחב וחברות המייצרות את המסכה כבר מדווחות על חוסר עמידה בביקוש ועל חוסרים.

מסכת אב"כ – או מסכת גז. זו המסכה המוכרת לנו ממלחמת המפרץ ומן השנים שאחריה בהם התבקשנו לרענן את המסכות אחת לשנה. מסכות כאלו נועדו להגן עלינו במקרים של לוחמה ביולוגית ויש להן יכולת סינון גבוהה של מעל 99% אחוז מן החלקיקים באוויר. למרות זאת, חלקנו יזכרו כי לבישה של מסיכה כזאת אינו נוח בשום צורה והיא אינה מיועדת לחבישה למשך זמן רב. 

 

האם מסכות פנים לנשימה באמת עוזרות? למה בכלל כדאי לחבוש מסכה כשיוצאים?

למרות שארגון הבריאות העולמי עדיין לא כלל בין המלצותיו לחייב חבישת מסכות מגן כאשר יוצאים למרחב הציבורי, נראה שיש מספר סיבות טובות לעשות זאת:

  • מסיכות מגן (טובות – על כך ראו בהמשך) יכולות למנוע חשיפה עד ל-99% מן הנגיפים הנישאים באוויר.
  • הוראה לאוכלוסייה לללבוש מסיכות מגן יכולה למזער באופן רב התפשטות נוספת של הווירוס.
  • חבישת מסיכות מגן מצמצמת מגע ישיר של הידיים עם אזור הפה והאף.
  • מסיכות מגן עוזרות למנוע לא רק חשיפה לווירוסים אלא גם הפצה שלהם ומומלץ לחבוש אותן כאשר באים בקרבת אוכלוסייה רגישה להדבקה.
  • מסיכות מגן משמשות כביטחון חברתי: הן מראות למי שבסביבתכם שאתם דואגים לבריאותם.

ההמלצה של ארגון הבריאות לא לאגור מסכות נוצר בכוונה למנוע מצב שבו אין עוד מסכות מנתחים וצוותים רפואיים לא יכולים לפעול.  באופן כללי מוטב להצטייד במסכות בתקנים מתקדמים (ולא במסכות מנתחים) כאשר מתגוננים נגד וירוס הקורונה. בחלק הבא של הכתבה נסביר כיצד נכון להשתמש במסכות נשימה.

אישה אסיאתית בחליפה לבנה ובמסכת פנים עם תיק צד ושיער מתנופף ברוח

איך מסכות נשימה מונעות הדבקה של וירוס הקורונה

קצת מידע על וירוס הקורונה שיאפשר לדעת אילו מסכות יסננו אותו ואילו לא:

  • הגודל הממוצע של וירוס קורונה הוא 0.1 מיקרון. 
  • להשוואה, גודל של תא דם אחד בגוף האדם הוא 7 מיקרונים.
  • מסכות פנים עם יכולת הסינון הגבוהה ביותר הן בתקן FFP3 שמסוגלות לסנן חלקיקים קטנים עד פי 10 מווירוס הקורונה. מקומות רבים בעולם הורו לא לאפשר הפצה של מסכות אלו אלא לעוסקים בתחום הרפואה ולבכירים בממשל.
  • מסכות בתקן N95 ו-KN95 הנפוצות באזורנו נמצאו יעילות בסינון של כ-95% מן החלקיקים שגודלם בין 0.1 ו-0.3 מיקרון.
  • וירוסים לעתים תכופות נצמדים לחלקיקים אחרים שיוצרים יחידה גדולה שמסוננת על ידי מסכות ההגנה.
  • מחקר הראה שבני אדם נוגעים בפניהם בממוצע מעל 20 פעמים בשעה, מנהג שמדוכא על ידי חבישת מסכה.

 

איך נכון להשתמש במסכות

חשוב לזכור כי גם למסכות הרב פעמיות שקיימות כיום יש מספר מוגבל של שימושים, וכדאי לדעת כיצד להאריך את תוחלת החיים שלהן עד כמה שניתן.

מתי להשתמש במסכת הגנה לפנים

המרכז לבקרת מחלות (ה-CDC) ממליץ לצמצם את השימוש במסכות לזמן הדרוש ההכרחי. זאת אומרת, שכאשר נמצאים לבד בבית או ברכב אין צורך לעטות את המסכה – רק כאשר נמצאים בקרבת אנשים.

המלצה גורפת וחשובה היא להשתמש במסכת פנים בשילוב עם הרגלי ניקיון תכופים, כמו שטיפת ידיים לעתים קרובות והימנעות ממגע עם שטח הפנים.

מי שמשתעל או מתעטש צריך לחבוש מסכת פנים בכל יציאה החוצה או בקרבה אל אנשים.

כמה זמן אפשר להשתמש במסכה

מכיוון שמסיכות יכולות לאסוף הצטברות של הנוזלים שאנו נושמים, יש להשתמש בהן בצורה נכונה.

אם אתם מתעטשים או משתעלים – רצוי להשתמש במסיכה למשך זמן לא ארוך, של לא יותר ממספר ימים, ואם המסכה מגיעה עם מסנן פנימי נשלף, כדאי להחליף את מסנן ההגנה הפנימי לאחר שהוא נעשה לח במסנן חדש.

האם אפשר לשטוף את המסכה – לא. אין לשטוף מסכות פנים. אם סיימתם לחבוש את המסכה והסרתם אותה, הניחו לה להתייבש למשך מספר שעות במקום מוגן ומאוורר. זאת לפני שתחבשו אותה שוב. כאמור, אם התעטשתם או השתעלתם ממושכות לתוך המסכה, מומלץ להחליף אותה או לתת לה להתייבש לזמן יותר ארוך.

אם תקפידו על ההוראות האלו תוכלו להשתמש במסכה למשך תקופת זמן ממושכת.

אישה במסכה מסוג KN95 במודעה למארז 2 מסכות פנים

ניתן להזמין כאן שתי מסכות פנים מסוג KN95 להגנה על דרכי הנשימה 

 

איך לחבוש ולהסיר את המסכה

חשוב לא לגעת בחלק הפנימי של המסיכה בידיים אלא לחבוש אותה או להסיר אותה רק במגע עם רצועות הקשירה.

לפני שתשימו את המסכה – שטפו היטב את הידיים בסבון ומים או בנוזל על בסיס אלכוהול.

כסו היטב את הפה ואת האף ושימו לב שאין מרווח בין הפנים לבין המסכה.

אחרי לבישת המסכה – חשוב לא לגעת במסיכה עצמה בידיים אלא רק ברצועות הקשירה.

ברגע שהמסכה לחה החליפו אותה באחרת. זו עוד סיבה שבגללה יש להימנע ממסכות חד פעמיות שלא מחזיקות לאורך זמן.

איך להיפטר ממסיכה ישנה – את המסיכה יש לזרוק לתוך פח סגור ולאחר מכן לשטוף את הידיים מיד בסבון ומים או בנוזל על בסיס אלכוהול. 

האם אפשר להשתמש בתחליף כמו בדים או מספר מסכות מנתחים יחד

התשובה המהירה היא לא. כפי שציינו, מסכות מנתחים אינן מצוידות בפילטרים שמסננים חיידקים ומציעים הגנה חלקית ביותר. לכן, לא משנה כמה מסכות כאלו עוטים על הפנים, חיידקים עשויים לחדור. כמה מסכות שכאלו אינן יכולות להחליף מסנן והן רק עשויות להפריע לנשימה התקינה בזמן הלבישה.

מאותה הסיבה, שימוש בבדים בתור הגנה על הפנים אינו תחליף ראוי ואינו מציע סינון חיידקים במידה שעושות המסכות הייעודיות לכך. בד כותנה נמצא כמסנן של פחות מ-30% מן החלקיקים באוויר ולכן אין להשתמש בו כתחליף למסכה עם פילטר ייעודי כנגד זיהום וכנגד וירוסים.

 

לסיום

כאשר מצטיידים במסכות, יש לוודא שהן עומדות באחד מן התקנים העולמיים שצוינו. שימוש במסכה יכול לסייע להציל אנשים רבים בזמנים כאלה. עם זאת, מומלץ לזכור ש מסכות פנים הן תוסף הגנה ולא כל ההגנה שצריך. יש לחבוש אותן בנוסף ולא במקום לשמירה התכופה על ניקיון אישי, ולהקשיב להוראות של משרד הבריאות: לשמור על מרחב בין-אישי, להימנע מהתקהלות ובמקרה שמרגישים רע, לא לצאת מהבית לקופת החולים – אלא לטלפן אל קופת החולים שלכם ולהמתין בבית עד שיגשו אליכם לבדיקה ביתית.

אנו מאחלים לכם חוזק וביטחון בתקופה הקרובה, וכמובן שפע בריאות.

 

שטיפת ידיים בנוסף לשימוש ב מסכות פנים הוא מפתח להתגוננות מקורונה

לממהרים (ארוך מדי; לא קראתי):

מסכות נשימה מקבלות תקנים שונים ממקומות שונים בעולם. הסוגים N95, KN95 וFFP2 מציעים סינון דומה של כ-95% מהווירוסים, כאשר FFP3 וM3 הם התקנים המסחריים הגבוהים ביותר בשוק. שימוש נכון ומגע היגייני במסכה יאריכו את חיי המדף של המסכה שלך. מסכות פנים יכולות להגן עליך מפני וירוס הקורונה אך רק בשילוב עם שמירה על ניקיון באופן תדיר.

יש ללחוץ על הקישור להזמנת מארז מסכות 

 

לקריאה נוספת:

פיקוד העורף – מידע והנחיות להתמודדות עם מצב החירום

משרד הבריאות – שאלות ותשובות בנושא נגיף קורונה החדש

Related Post

המדריך המלא לקנייה עם אתר זיפי Zipy... אתר זיפי הוא אתר הקניות הישראלי שמאפשר קנייה פשוטה מחו"ל בעברית. מאחורי האתר עומד צוות של מתכנתים, אנשי שירות לקוחות ובעלי מקצוע מכל העולם שמטרתם ליצו...

איך לבחור זיכרון נייד זיכרון נייד (או זיכרון פלאש; או דיסק און קי) משמש אותנו לאחסון קבצים מכל סוג שהוא על גבי כונן קומפקטי ונייד. לכל הזיכרונות הניידים חיבור USB אוניברסלי...

איך לבחור אוהל אוהל הוא הבית הנייד שלכם כשאתם יוצאים לשטח, בין אם מדובר בטיול קמפינג בן לילה או מסע ממושך ואתגרי במקומות רחוקים מציביליזציה ותנאים נוחים. אז איך בוחר...

לפי המלצת משרד הבריאות: איך להתמודד עם וירוס קורונ... אם ראית חדשות בחודש האחרון, לא יכולת לברוח מהידיעות על התפרצות וירוס הקורונה. נראה שהנגיף העונתי שהתחיל בסוף 2019 הגיע כבר לכל מקום בעולם, כולל לישראל...